Dla producentów żywności, firm pośredniczących w obrocie żywnością nadrzędnym celem powinno być zaspokojenie potrzeb i oczekiwań konsumenta docelowego.
Dostarczana konsumentowi docelowemu żywność ma zaspokoić jego potrzeby żywieniowe poprzez dostarczenie niezbędnych do funkcjonowania organizmowi składników odżywczych. Ciągły rozwój cywilizacji ma wpływ na sposoby odżywiania się społeczeństwa, coraz większe oczekiwania w stosunku do przedsiębiorców zajmujących się produkcją, czy też obrotem żywnością, nie tylko w kontekście nowych propozycji produktów ale również w kontekście zapewnienia im bezpieczeństwa żywieniowego i zdrowotnego poprzez stałą kontrolę jakości oferowanych produktów spożywczych.
Bezpieczeństwo żywności jest równoznaczne z zapewnieniem o nieszkodliwości produktów spożywczych dla życia i zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywności musi być zapewnione obligatoryjnie na każdym etapie jej wytwarzania, przetwarzania, transportu, dystrybucji zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności.
Zgodnie z ustawą producent/firma pośrednicząca w obrocie żywnością jest zobligowany zapewnić:
- nadzór nad ilością używanych do produkcji żywności substancji dodatkowych i aromatów
- nadzór nad pozostałościami pestycydów w żywności
- nadzór nad napromieniowaniem
- właściwie cechy organoleptyczne produktu
- nadzór nad działaniami podejmowanymi w celu zapewnienia bezpieczeństwa życia i zdrowia człowieka
Nadzór zawsze wymaga skrupulatnej kontroli i weryfikacji, w przypadku żywności jest ona możliwa dzięki systemom zarządzania jakością I bezpieczeństwem żywności.