HACCP Szkolenia z Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności
System zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności HACCP wymaga ciągłego doskonalenia, jednym z elementów doskonalenia jest zwiększanie świadomości poszczególnych pracowników danego przedsiębiorstwa na temat bezpieczeństwa żywności. Okresowo przeprowadzane szkolenia grupowe pracowników rozszerzają wiedzę pracowników w powyższym temacie i utrwalają zdobytą już wcześniej wiedzę. Indywidualnie wskazany przez właściciela temat szkolenia pozwala na wskazanie właściwego jego zakresu/czasu trwania, czy też formy jego przeprowadzania i określenia grup docelowych.
Wdrożony HACCP wyznacza
cele jakościowe
Wdrożony/ funkcjonujący w danej firmie/przedsiębiorstwie system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności wymaga ciągłego doskonalenia.
Przedsiębiorca/właściciel powinien mieć świadomość, że siłą jego firmy i funkcjonującego systemu są kompetentni/odbywający okresowe szkolenia pracownicy.
Każde przedsiębiorstwo posiadające wdrożony HACCP wyznacza cele jakościowe do realizacji na przestrzeni roku kalendarzowego. Jednym z najczęściej wyznaczanych celów jest zwiększenie świadomości pracowników z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia. Roczne cele jakościowe przedsiębiorstwa powinny być mierzalne poprzez mierniki ich realizacji. Oceny zwiększenia świadomości pracowników na temat bezpieczeństwa żywności i żywienia przeprowadza się na podstawie testów z wiedzy wyniesionej ze szkoleń tematycznych.
Funkcjonujący system HACCP wymaga określenia częstotliwości przeprowadzania szkoleń okresowych, tak zwanych szkoleń przypominających, co powinno być uwzględnione w rocznym harmonogramie szkoleń i określone w procedurze szkoleń.
Procedura szkoleń powinna określać dodatkowo postępowanie szkoleniowe w przypadku przyjęcia nowego pracownika- szkolenie wstępne i stanowiskowe.
Zapraszamy do kontaktu/ z przyjemnością przeprowadzimy skuteczne szkolenia Twoich pracowników. Nasz specjalista ds. jakości omówi z Państwem zakres i tematykę szkolenia.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów w naszej ofercie posiadamy również szkolenie z tworzenia systemu HACCP, prowadzone przez naszego doświadczonego specjalistę ds. jakości. Szkolenie proponowane jest w formie warsztatów pokazujących praktyczne zastosowanie siedmiu zasad HACCP, samodzielne przygotowanie planu HACCP na wskazanych przykładach.